Woningprijs blijft pieken

Wie wacht op verkoeling op de woningmarkt, komt tot nu toe bedrogen uit. Afgelopen november waren bestaande koopwoningen 20,1 procent duurder dan dezelfde maand een jaar eerder. Alleen in 1995 - de start van de telling door het CBS - en in 2000 lag de stijging op hetzelfde niveau. Beleggers in woningen zorgen eind van dit jaar voor meer koopinteresse. Volgend jaar krijgen zij te maken met strengere regels.

Ook in februari 2000 kwam de prijsstijging op 20,1 procent uit. Toch is er een groot verschil. Een woning kocht je destijds voor gemiddeld 160.000 euro. Zeker 240.000 minder dan je afgelopen november betaald zou hebben. Dit blijkt uit cijfers het CBS en het Kadaster.

Krap aanbod, afname woningverkopen
Waar de woningprijs verder in de lift zat, geldt dit niet voor het aantal verkopen. In de eerste elf maanden van dit jaar wisselden 205.528 woningen van eigenaar. Dit is een daling van bijna 2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In november registreerde het Kadaster 16.048 woningverkopen, waarmee het aantal sterker daalt dan het jaargemiddelde.

Het relatief lage aantal verkopen hangt samen met het beperkte aanbod. Op dit moment kun je op Funda 48.920 koopwoningen vinden. Historisch gezien is dit een uitzonderlijk laag aantal. Zo stonden er in eind 2015 nog meer dan 200.000 woningen in dezelfde digitale etalage.

Maatregelen voor beleggers
Wie een woning koopt voor de verhuur, krijgt volgend jaar in verschillende gemeenten te maken met een zelfbewoningsplicht. Je mag dan alleen een woning kopen om er zelf in te gaan wonen. De details verschillen per gemeente. Over het algemeen gelden de maatregelen tot een bepaalde woningprijs. Vaak is ook niet de hele stad inbegrepen. Verwacht wordt dat investeerders in woningen vaart maken met de aankoop om deze beperkingen voor te zijn.

Hoger percentage overbieden
De cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) over het derde kwartaal van dit jaar bevestigen het beeld van stijgende prijzen en een dalend aantal verkopen. Het percentage dat kopers overbieden is door het krappe aanbod verder gestegen. Van alle woningen werd circa 80% boven de vraagprijs verkocht. Kopers hadden voor een woning gemiddeld 8,6 procent meer over dan de vraagprijs. Voor tussenwoningen was het gemiddeld 10,7% meer en vrijstaande woningen gaan gemiddeld 4,1% boven de vraagprijs over in andere handen.

Risico’s boven de vraagprijs bieden
In veel situaties ontkom je op de woningmarkt niet aan overbieden, zolang je kans wilt maken op een eigen woning. Past het binnen je financiële mogelijkheden, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Wees je wel er wel bewust van dat er ook risico’s aan kleven. Wanneer je meer biedt dan de getaxeerde woningwaarde, staat deze bij aankoop al ‘onder water’. Bij een (sterke) daling van de woningprijzen loopt het verschil op en kan bijvoorbeeld het aangaan van een nieuwe lening lastig zijn. Lees in dit eerdere artikel meer over de risico’s.

De vraag is in hoeverre investeerders in 2022 de markt links laten liggen. Dit kan effect hebben op de prijzen. Toch lijkt het weren van beleggers soms ook een politiek stokpaardje, terwijl het woningaanbod zelf een groter punt is. Ben je benieuwd wat jij verantwoord kan lenen voor een woning. Via het onderstaande formulier neem je vrijblijvend contact op met onze adviseurs.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Hoeksch Hypotheekhuys maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie